Spomladanski STKP vikend: Brežice – Šentjur

Letos je slaba vremenska napoved oklestila seznam prijav, ostali so le najbolj pogumni, izkušeni kolesarji, ki so z nami že opravili nekaj večdnevnih tur.

Optimistično smo se z vlakom podali do Brežic. Tam nas je pričakal sončen, topel dan. Hitro smo pobrali STKP žig, saj je bil lani ob zaključku ture Mladinski center v Brežicah zaprt. Po zanimivih cestah smo prispeli do drugega žiga v dnevu, na Pečice. V nadaljevanju nas je lepa gozdna pot pripeljala do enega najlepših slovenskih gradov – grad Podstreda. Seveda smo si ogledali grad in razstavo v recepciji. Čakala nas je še druga polovica poti za prvi dan in veselo smo pognali naprej. Sonce je pripekalo in nič ni kazalo na poslabšanje, kar nas je navdajalo z optimizmom za naprej. Na Bohorju smo prišli do zasluženega počitka in super večerje. Vremensko napoved za naprej sem gledal na več različnih straneh in iskal najugodnejšo 🙂 Ves čas sem imel v mislih več ‘načrtov pobega’ za primer, da bi se res uresničile slabe napovedi.

Zbudili smo se v megleno jutro, vlažnost na meji rosišča… Hitro smo pojedli, se pripravili na dodatno vodo z neba in pognali v dolino. Par ploh nas je prisililo v iskanje strehe za vedrenje in klikanje na ‘refresh’ gumb na ogledu radarske slike. Čim je nehalo deževati, smo nadaljevali naprej in po simpatičnih klancih smo dosegli Kozjansko domačijo. V čudovito obnovljeni tradicionalni kozjanski hiši nas je prijazna lastnica toplo pogostila. Tam smo izvedeli, da imajo tudi prenočišča – če bi to vedeli že prej, bi petkov dan podaljšali do sem, saj je ambient res poseben. Ker so nas lovili oblaki, smo hitro nadaljevali in po kar nekaj slivniških gričih smo prišli na Resevno. Že vmes smo bili deležni osvežitve, pa tudi zelo se je ohladilo. Za nedeljo je bilo napovedan celo sneženje, zato smo se odločili, da bomo turo zaključili v Šentjurju in se tam vkrcali na vlak za Ljubljano.

Kljub temu, da nismo dokončali začrtane ture, smo turo zaključili zadovoljni in polni lepih vtisov. Bo pa naslednje leto štart malenkostno drugje 🙂

Statistika ture:
Prevoženi kilometri: 78km
Premagana višinska razlika: 2150m
Pobranih žigov: 6