Triglav – M​ü​llerjev kamin

V soboto popoldne smo se podali na Kredarico. Z mojim štirikolesnim pogonom smo se po dolini Krme prerinili skoraj do »garaž« in si tako prihranili krepko uro in več ravninskega ogrevanja. Snega ni veliko, vendar za vzpon ravno dovolj in z mrakom smo bili v varnem zavetju in oskrbi prijaznih metereologov, ki sta nas oskrbela z jedačo in pijačo.

V nedeljo zjutraj sta Matjaž in Stanko vstopila v Müllerjev kamin in ga kljub ne najboljšim snežnim razmeram preplezala ter prečno izstopila iz njega pod vršnim grebenim Triglava. S Tomažem sva ju spremljala iz različnih zornih kotov. Po povratku z vrha sta si nadela smuči in zarezala v kar debelo napihan sneg.

Takole je spust opisal Matjaž: »Začetek smučanja pod grebenom je bil nekoliko rizičen, saj je približno pol metra pršiča, na srečo pa se ni nič odpeljalo. Nadaljevanje je bilo bolj »klasično«, mestoma pa še vedno malo ledeno, zato sva morala biti zelo pazljiva. Pred največjo strmino sva zaradi pomanjkanja snega v kaminu nadela dereze in odpikala cca 30.v.m. S Kredarice smo odsmučali po snežni konti v smeri proti Konjskemu sedlu. Tu so razmere redko dobre, saj je bodisi preveč ali pa premalo snega. Nadaljevali smo čez Kurico. Pod Draškimi vrhovi pa je vse do gozda »rodeo« skozi ruševje, naprej do avta pa gre brez problema.«

Čestitke Matjažu in Stankotu! Kot poročajo »stalni prebivalci« na Kredarici je bil to prvi letošnji spust po tej smeri, ki pa jih tudi v dobri sezoni ni za prste ene roke.

Zapis o Matjaževem in Stankotovem smučanju po SV triglavski steni je objavil tudi portal »Gore-ljudje.net« in nanj se je odzval Jaka Ortar z naslednjim  komentarjem:
Bravo za poskus! Precej optimistično glede na snežne razmere v tej zimi. Po mojih info ta smer še ni bila presmučana pred koncem marca – tudi v “normalnih” zimah ne. V dobrih sezonah, ko je smer smučljiva, je spustov aprila in maja veliko, tudi 10+, včasih celo po dveh variantah spodaj (žleb in skok). To smer pogosto zmotno imenujemo “Müllerjev kamin”, ki pa je drugje; kamin, v katerem je dne 12. 6. 1930 usodno zdrsnil Hans Müller, je precej bolj levo, gledano od spodaj. Müllerjev kamin je sredi stare (zavarovane) poti z Zelenega snega proti grebenu – klasična pot pred ureditvijo prve poti s Kredarice prek Malega Triglava. In Müllerjev kamin ne bo nikoli presmučan, tudi ob izjemni zasneženosti Triglava je tam skalna stena. Zato je bolj ustrezno ime za najbolj obiskano triglavsko smučarsko smer “S sedla na ledenik”.

Jaki sem odgovoril naslednje:
Tale reportaža (https://get.google.com/albumarchive/113805105178377351223/album/AF1QipPSGRSF5yh9YJ5x17kffO75myWGoTT92zNIVPcm?source=pwa) nas (me) je mogoče utrdila v zmoti. Mogoče še toliko bolj, ker je že 3 leta na portalu (http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=5877),  pa ni še nihče komentiral, da to ni to.

Nakar je Jaka odgovoril še:
V tej zmoti smo (bili) praktično “vsi”, saj se za to smer v 99% uporablja ime Müllerjev kamin. Žal pa res ni ustrezno, ker gre stara pot drugje. O stari poti sem spraševal tudi triglavske legende, med drugim Franjota Potočnika, Boruta Slapernika (“Pretepač”); slednji je potrdil, da stara pot obstaja precej bolj levo od smučarske smeri. Pretepač se je njej pred nekaj desetletji tudi vzpel in se spomni še ostankov starih zajl.
Sam sem večino poteka te stare poti rekonstruiral od spodaj (s teleobjektivom) z Glave, nisem pa je še zlezel. Triglavski ledenik se umika, tako da se stara pot danes ne začenja več z ledu ampak kakih 100 m zahodno od njega, torej med današnjim ledenikom in smučarsko smerjo.
Mislim, da je prav, da se za smučarsko smer uporablja najbolj ustrezno ime, ker bomo sicer povsem pozabili, da je šla stara pot drugod, kot se danes smuča (večina pa ravno zaradi napačnega poimenovanja misli, da je stara pot vodila v območju vašega smučanja).
Včasih so spust s sedla imenovali tudi “Severovzhodna stena”, a to ni ok, ker po tej isti SV steni zdaj obstajajo že 4 smučarske smeri (S sedla na ledenik, Veseli tobogan, Mrakova, Ob severnem grebenu).
Zadnje mesece izdelujemo nov slovenski TS/AS/snežni portal, na katerem bo tudi vodniček z vsemi presmučanimi smermi v Sloveniji. Interaktivna nadgradnja GOSAKa tudi z vrisi smermi, ki so bistevni.