Plazje – Mangartsko sedlo

Nekatere vremenske karte so kazale, da naj bi proti zahodu veter pojenjal. Zato sva se z Juretom odločila za Plazje.

_DSC0176

Na parkirišču pri Belopeških jezerih je bil ob 7. uri samo en avto. Izgledalo je pusto, kot da sva zašla. In to nama je dejansko potem tudi uspelo. Takoj za mostom sva sledila markaciji »Forella della lavina« in dilce nosila malo na nogah, malo v rokah in malo na rukzaku. Kot lepo vzgojena gornika se nisva dala kar tako speljati dvomom, da ne greva prav, markacija je vendarle sveta gorniška zapoved, le zveznega snega ni in ni hotelo biti, strmina pa je kar rasla. Potem pa sva mukoma le spoznala svojo zmoto in jo užgala po zdravi turnosmučarski pameti in bila kmalu na snegu.

_DSC0191

Do vrha ni nič posebnega. Pač, spomladanski gnilec, nekje malo bolj nekje pa malo manj predelan. Sem in tja je iz leve in iz desna kaj pridrvelo na »progo«, seveda ne danes pač pa pretekle dni, vendar kamenja ni prav veliko vmes. Veter, pa je nažigal kot za stavo oziroma kot bi hotel vremenarjem povedati, kdo je gospodar in edini prerok neba. Pa še namesto z vzhoda je pihalo kar z zahoda. Dokler naklon še dopušča hojo z dilcami se je dalo sunke še prenašati, čeprav naju je nemalokrat zamajalo do roba padca. Ko pa so dilce romale na hrbet, pa se je začela igra z vetrom »… ne boš me prekucnil« na polno. Nekako sva se le splazila do vrha Plazja, malo pa sta nama muke olajšala tudi dva domorodca, ki sta zgledno »natolkla« nekaj od zadnjih 200 višincev.

_DSC0205

Seveda sva pomolila nos tudi na našo stran Mangartskega sedla, vendar se ni dalo zdržati dolgo. Veter je butal okoli 100 km/h. Seveda sva misel na morebitni vzpon na Mangart takoj opustila in na hitro »odsrfala« v dolino. Srečala sva Primoža in Toneta, ki sta tudi upala, da bo na Zahodu bolje kot nad Jezerskim.

_DSC0237

Navzdol grede seveda nisva zgrešila in sva se pripeljala čisto do avta. Smuka je bila zelo dobra. Več pa povedo slike.

Besedilo in foto Bogdan Jamšek

PS: v nedeljo je imela podobne cilje tudi dislocirana enota TSKO (Mengeš, Suhadole) in so poročali o podobnih razmerah, edino megla se je spustila nižje na Plazje.