Škrbini Prednje in Zadnje Špranje (Mojzesov žleb)

V nedeljo se je nakazovalo okno solidnega vremena in ni bilo druge, kot da ga izkoristimo. Ekipa 9 članov in pridruženih članov TSKO se je podala na zahod, lepemu vremenu naproti. Za cilj smo si izbrali Škrbino Prednje Špranje (2137m) za rezervo pa še Škrbino Zadnje Špranje (po italijansko Mojzesov žleb – Forcella Mose – 2271m).

IMG_4345

Ob prihodu v Zajzero so se oblaki ravno trgali in prikazala se je mogočna stena Montaža.

IMG_4351

Daleč levo v zatrepu Špranje in še malo za vogalom, pa sta naša cilja.

IMG_4360

Snega je pod Montažem še ravno zadosti, da tale prizor ni prepogost.

IMG_4376

Višje pa je snega še v izobilju – na sliki je pogled proti Špranji, vendar je pri smučanju že potrebno paziti na razpoke.

IMG_4393

Nad Špranjo se nam počasi odpre pogled na prvi cilj. Obilica snega in visoke temeprature pripomoreta, da je dostop dokaj enostaven. Smučarija pa za letošnje razmere zelo solidna – smučljiv gnilc.

S Prednje Špranje se spustimo 500m nižje nato pa zopet zagrizemo v breg, tokrat proti Zadnji Špranji – grapa med Višem in Koštrunovim Špicam. Tudi tu so podobne razmere – smučljiv gnilc. Vreme se je vmes rahlo skisalo, samo smo imeli kar srečo in se nas je megla izogibala.

IMG_1840_1067x800

Kot rečeno smučanje zopet zelo solidno, na trenutke celo odlično, čeprav je bilo potrebno vložiti malo več energije. Snega je tudi tukaj še dovolj, se pa tudi tu odpirajo velike luknje okrog skokov v grapi.

Spodaj je smuka skozi Špranjo izgledala kot veleslalom med razpokami. Na koncu je ostal še rodeo skozi gozd in pa čisto za konec še poganjanje po nekoč tekaški stezi čisto do avta.

Za letošnje razmere odlična tura s skoraj 1800m višinske razlike.