Skupna kolesarska tura na Snežnik

V soboto zjutraj se nas je na OMV bencinskem servisu zbralo sedem zagrizenih kolesarjev. Moram povedati, da sva s Simonom povabila tudi prijatelje s Hrvaške in dva sta se odzvala na razpis. Na hitro smo popili kavico in se še z avti odpeljali do osnovne šole pred vasjo Zabiči (430 m), kjer smo pustili avtomobile in se s kolesi po makadamski cesti mimo Velikega Razbora odpravili na 20 kilometrski vzpon na Sviščake (1240 m). Vzpon je minil zelo hitro, ker smo ves čas klepetali in bili smo še polni energije. Mogoče nas je k hitrejšemu tempu gnalo tudi močno grmenje. Da bi ohranili svežino, sva s Simonom pripravila presenečenje na Sviščakih. V idilični hišici so nas čakale energijske ploščice, banane in pivo.

Po malo daljšem postanku smo s kolesi nadaljevali pot makadamski cesti do obračališča, kjer smo pustili kolesa, zagrabili polena in jih nesli na vrh Snežnika (1796 m). Na vrhu smo se poslikali, popili čaj in se spustili nazaj do koles. Po krajšem spustu proti Sviščakom, se je eden od udeležencev odločil, da nas počaka pri planinskem domu na Sviščakih, ostali pa smo prevozili še 20 km lepe makadamske poti preko Drče in Grde drage, ki se je večji del spuščala. Po krajšem vzponu smo prispeli do planinskega doma na Sviščakih, kjer smo si privoščili okrepčilo in daljšo pavzo. Kajti vedeli smo, da nas čaka samo še tri kilometre rahlega vzpona in 20 km spusta v dolino.

Pri spustu smo se razdelili v dve skupini. En udeleženec si je zaželel atraktivnejši spust, zato ga je Simon vodil mimo Okrogline do Jablanice, midva z Markom pa sva ostale udeležence pospremila po poti vzpona do avtomobilov.

Tura je potekala gladko, hitro, brez poškodb in še takrat, ko smo imeli eno počeno zračnico, je bila tako hitro zamenjana, da skoraj nismo opazili, da smo jo menjali. Moram priznati, da smo imeli res veliko srečo z vremenom. Ves čas vzpona se je v daljavi bliskalo in grmelo, vendar nam je nebo namenilo lep in sončen dan in tudi ne prevroč.

Kot vodnica na zelo zahtevni in celodnevni turi moram pohvaliti vse udeležence, da so v odlični kondiciji, saj so z lahkoto prevozili 67 km in opravili za 1850 m vzpona.