Savinjsko sedlo na sončno nedeljo

Po deževni in moreči soboti je bila napovedana sončna in topla nedelja – in bila je! Pričakoval sem malce več turnih navdušencev v teh dobrih snežnih razmerah, a očitno se je večina podala na težje smuke ali pa se že martinčkajo v stenah.
Tako so na turo prišle »tri gracije« in dva pridružena člana iz Ljubljane. Ob 8h iz Logarske doline, ob 8.15 so jakne že romale v nahrbtnik. V majicah, s smučmi na nahrbtnikih, smo se počasi dvigali po kopni poti na Okrešelj. Že pred kočo so smuči šle na noge. Ker smo v sredo zavili na jug, proti Kamniškemu sedlu in Kotličem, da se ne ponavljamo, smo se včeraj orientirali proti zahodu.

Iz Turskega žleba so že prismučali ta zgodnji, ko smo mi po vedno bolj žgočem soncu porivali proti Savinjskemu sedlu. Na strmini v Mrzli dol smo dali smučke zopet na rame in potem še za zadnji vzpon, ki je včeraj že ponosno kazal prvo kamenje iz snega in že smo stali na mejnem kamnu. Spust po ojuženem snegu do Okrešlja je bil uživaški in vriskajoč.

V tej pomladi nas čaka še nekaj dobrih smukov, res pa je, da bo treba vedno dlje nositi smuči na nahrbtniku – tako pri nas, kot pri severnih sosedih.

Besedilo in fotografije: Andrej Slak