Prestreljeniško okno (2391m)

Dobre visokogorske turne smučarije je tudi doma kljub skoraj poletni pripeki v dolinah še dovolj, pogojuje jo le dolžina kopnega dostopa. Ker je bilo treba nekaj skombinirati z boljšo polovico, se je kaninsko pogorje zdelo primerna rešitev. Sosedje se ne brigajo kaj dosti za naše praznike, zato so zimsko vrtenje svojih zajl že zaključili, naši pa še vztrajajo. So pa še enkrat dražji od sosedov, toda desetminutna vožnja s kabinsko žičnico po ravnem seveda ne more biti poceni. Le kateri genij iz prejšnjega sistema si je to izmislil, sem se spraševal, le dokler nisem nataknil dilc. Potem za dolinske pametnjakoviče seveda ni več časa in energije, saj te narava prevzame. Ta je bila danes zelo radodarna. Špura proti Oknu je bila že malo ojužnjenja, zato je sem in tja tudi zdrsavalo, vendar ne preveč in še preden sem se dobro ogrel, sem lahko že pokukal k sosedom.

Za dokončen prestop na njihovo stran je bilo potrebno nekaj korakov odplezati po skalah, potem pa so šle dilce spet na noge.

Ura je bila že okoli enajste in po vsej logiki bi moral topel zrak iz doline vsaj omehčati sneg v senci. Pa ga (še) ni. Sneg je bil trd kot beton in Italijanu pred mano je tako škrtalo pod nogami, da so me kar (za)boleli zobje. Ni se mi dalo čakati in krenil sem za njim. Kakšnih deset višincev je bilo treba nekako oddrsati in »odštamfati« navzdol, potem je bil možen prvi zavoj. Na tako trdem in neravnem terenu ni bil enostaven. Drugi je bil že lažji, potem še eden, pa spet malo »abručanja« in nato dolga paralela proti soncu, kjer je bil seveda že lepo odjužen gnilec. Od tod pa do ravnine pod Gilbertijem je sledila odlična spomladanska smučarija, ki jo sicer sem in tja malo začini cukanje zaradi puščavskega peska, ki so ga vetrovi prinesi tudi semkaj. Prehodi so še lepo zaliti, napoke pa kažejo, da se bo verjetno pod močnejšim soncem še kaj odpeljalo.

Potem pa klasika; vzpon do Sedla in spust do postaje C po gnilcu, kakršen pač te dni je. Nad postajo je treba malo poiskati, katera snežna krpa je ta prava, sicer sledi tudi kakšen peš korak.