Lavinska vaja na Zelenici

Smučarski del leta se preveša v drugo polovico in končno smo uspeli izvesti tudi kakšno šolanje. V soboto se nas je 10 + učitelj odpravilo na Zelenico, kjer je bila v planu kombinirana tura – lavinska vaja in nato še skupna tura.

Prerez snežne odeje in preizkus trdnosti je Peter prikazal na dva načina – po norveški in kanadski metodi. V obeh primerih se izkaže, da je trenutna snežna odeja stabilna, saj v noben primeru nismo uspeli porušiti snežnega stolpca.

Za ogrevanje je bil najprej na vrsti dostop do Zelenice, kjer smo poiskali malo bolj samoten kotiček, da smo lahko v naslednjih dveh urah v miru ponovili najnujnejše – prerez snežne odeje in iskanje z lavinsko žolno. Sonde pa so ostale v nahrbtniku, saj je bila snežna podlaga pretrda.

Sledila je vaja z lavinsko žolno, kjer smo najprej obdelali teorijo in tipe žoln. Nato pa smo v parih teorijo prenesli v prakso. Pri iskanju se izkaže, da sodobne digitalne žolne s po tremi antenami in prikazom smeri ponesrečenca pohitrijo iskanje in povečajo natančnost mesta zasutja.

Za konec delavnice pa je na vrsti še prezentacija lavinskega nahrbtnika, kjer smo preizkusili ventilatorski tip nahrbtnika firme Black Diamond.

V vmesnem času do obljubljene razjasnitve ni prišlo, temveč se je okolica samo še bolj zavila v meglo in veter, tako da smo za nadaljevanje ture izbrali edini preostali vrh brez megle – Vrh Ljubeljščice.

Z vrha pa smučanje s super razmerami direktno proti Ljubelju, kjer sledi še zaslužena analiza.