Mosermandl 2680 m *

* tura je bila opravljena 15. februarja 2020

Tokrat se nas je kljub odličnemu vremenu zbralo »le« 6. Ostali so se šolali pri AO-ju ali pa asistirali zraven. Parkirišče pred drugim Turskim tunelom pri kraju Wald na okoli 1350 m je bilo ob devetih že povsem zapolnjeno s kakšno stotinjo avtomobilov. Na srečo pa se je večina turašev zapodila v druge klance in mi smo ves dan skoraj samevali.

Za začetek smo imeli dolgo ogrevanje do planine Jakoberalm na okoli 1800 m. Potem se hrib postavi pokonci. Ped ali dve svežega snega in predhodniki, ki so potegnili dobro »špuro« so vzpon naredili udoben. Le v srednjem delu je bil greben spihan, trd in nekoliko poledenel.

Zadnjih sto metrov do vrha je treba odpešačiti. Vreme je bilo toplo in brez vetra, pogledi pa čudoviti. Ker se nam ni mudilo, smo se pogledov po okolici lahko dodobra naužili. Smučke smo pustili kakšnih dvajset metrov pod vrhom. Do dna kar strmega (nad 40 stopinj) »kuloarčka« smo se bolj zdrajsali kot odsmučali. Nepredelan pomrznjen napihanec namreč ni dajal gotovega občutka ali bo ob zavoju s skokom zdržal ali pa se bo vdrlo.

Potem pa je sledilo okoli osemsto višincev ena same veselice po svežem puhku. Tudi po položni cesti pod planino je še kar šlo, le na nekaj odsekih je bilo potrebno aktivirati tudi palice in ramenski obroč.

Besedilo in foto: Bogdan Jamšek