Norveška – Otok Senja

Trendom se je težko upreti, še sploh, če so podkrepljeni s prepričljivimi priporočili. In tako se nas je na daljnem severu znašlo 9 kamniških TSKO-jevcev.

Prvih pet dni smo zavzeli otok Senja.

Pred našim prihodom je bilo obdobje slabega vremena in otoplitev, mi pa smo naleteli na mrzlo in večino lepo vreme. Razglašena je bila 3. stopnja nevarnosti plazov in kontrolni prerezi so potrdili, da je nekaj desetin cm pod novim snegom, neka graškasta plast snega, ki bi utegnila biti razlog za nestabilnost večjih snežnih površin. Zato smo se ekstremnih naklonin izogibali.

Napravili smo naslednje ture: Mikkelfjellet – 776 m, Husfjellet – 652 m, Skolpan – 779 m, Keipen – 938 m in Tredjefjellet – 899 m.

Starti so ob morju ali nekaj nad njim.

Snega je bilo več kot dovolj. Seveda je bil suh, v zavetrnih legah odličen pršič. Na legah, ki so izpostavljene vetru in teh ni malo, pa je bilo trdo, poledenelo, z zastrugi in tako naprej.

Smo pa z 1. delom zelo zadovoljni, saj so bile ture nad pričakovanji. Smučanje »v morje« je spektakularno, razgledi so fenomenalni, stroški pa niti niso tako veliki.