Škrbina pod Prestreljenikom (cca 2300 m)

P(rip)oročil o dobrih snežnih razmerah v bližnji okolici ni prav veliko, zato smo se odločili za zanesljivo varianto dobre ture.

Začeli smo v Žlebeh, kot so naši predniki poimenovali Sella Neveo (Nevejski preval).

Jutranjih še nekaj več kot deset stopinj pod ničlo je sprva zarezalo skoraj do kosti, vendar nam je strmina mulatjere hitro toliko pognala kri po žilah, da smo na mraz kmalu pozabili.

Snežna odeja se z višino hitro debeli. Portali poročajo o slabem metru naravnega snega na smučišču.

Jasno vreme in suh sneg sta skrbela za dobro voljo. Ker je bila gaz dobro uhojena, smo ji vseskozi sledili, četudi je nad gozdno mejo zavila precej na levo, pod Lopo. Zato je na višini okoli 2100 m sledila dolga paralela proti sedlu Prevala. Mestoma je nekoliko spihana, zato srenači niso bili odveč. Nekajkrat se je povsem iznenada v nas zakadil veter in a se je hitro unesel. S preoblačenjem smo mu nasedli le enkrat.

Od Prevale proti Sedlu (Škrbina pod Prestreljenikom) smo za vzpon seveda uporabili smučišče, ki je lepo urejeno, vendar pa, kdo ve zakaj, ne obratuje.

Seveda smo pogledovali tudi proti Prestreljeniku, vendar je snežna odeja za spodobno smuko še preskromna. Nekdo se ga je vseeno lotil in kot so poročali zanamci, je bil pri spustu kar v škripcih, saj so se mu prožile velike klože.

Večji del spusta smo opravili po smučišču. »Za probo« smo zavili tudi izven njega. Tam je bila sestava snega zelo pestra. Je suh in nepredelan, zaradi vetra pa je veliko raznovrstne klože, tako da je bilo za obvladovanje smučk potrebno kar veliko dela.

Smo bili pa z začetkom vsi zelo zadovoljni in upamo, da se bo sezona v tem stilu nadaljevala.

Okoli 1300 višincev smo naredili: Andrej, Tomaž, Peter, Jure, Klemen in Bogdan.