Plazje in Slovenska grapa v Mangartu (približno 2400 m)

Snežene in vremenske presežke v delovnih dneh preteklega tedna iz raznoraznih razlogov nam nekaterim ni bila dano uživati, zato smo se morali zadovoljiti z ostanki ob koncu tedna. Zbrala se nas je pisana druščina: štirje Gorenjci, dva Dolenjca, Mengšan in Kamničan.

Pri Belopeških jezerih je bila temperatura -9 stopinj, sneg pa »suh kot poper«. Špura je bila dobro uhojena, nekajkrat pa prekinjena z manjšimi plaziči, očitno v opomin, da se ne pozabi, kako se temu kraju reče. Izhod na Mangartsko sedlo (cca 10 višincev) je bilo treba prepešačiti. Na sedlu je veter že spodobno bril, napovedane pooblačitve pa še ni bilo. Zato sva se z Borutom namenila proti Slovenski grapi v Mangartu. Sprva sva dobro napredovala, potem pa se je veter še bolj okrepil. Smuči na nahrbtniku in s tem tudi naju, je vse bolj majalo, pršni plazovi pa so že v minuti počitka noge zabetonirali do gležnjev. Ko so se nama tudi očala začela polniti s snegom, sva imela vsega zadosti in nekaj preostalih deset metrov grape pustila za kdaj drugič. Zavila k steni in si izkopala toliko ravnine, da sva lahko nadela smuči. Kot »šmirgl« grob sneg je odlično prijemal in po nekaj zavojih sva se hitro tudi smučarsko ogrela. Kar žal nama je bilo, da je grapa tako kratka. Na sedlu se nam je pridružila ostala klapa, ki je presmučala zavetrno snežno konto proti koči.

Plazje smo presmučali po desnem kraku. Zgoraj je bila kombinacija trde do malo mehkejše dobro sprijete klože. V srednjem delu je bilo precej naporno, ker se je zdelo, da je bil sneg še mehak, vendar pa je bil že precej zgoščen, ponekod pa je bila skorja. Seveda so bile tudi noge že malo utrujene in potrebno je bilo precej energije, da smo »preveslali« ta odsek. Pod približno 1500 m pa se je začel mehek puhek, ki je bil vse do ravnine. Tam smo se lahko spet sprostili in se naužili zavojev v vseh stilih in radijih. Preko 1500 višincev, ki so se nabrali, smo poplaknili pri Aljažku, še posebej zadovoljni, ker smo iz dneva potegnili precej več, kot se je sprva napovedovalo.