Planina Javornik

V nedeljo smo se namenili s kolesom osvojiti planine nad Tržičem. Andrej se je dogovoril z Boštjanom, lokalcem in povrhu še lovcem, tako, da smo bili v dobrih rokah.

Vsi navdušeni in polni moči smo vzpon v Jelendol odkolesarili za šalo. Po dolini smo v pogovornem tempu prišli do Medvodja. Od tu smo se potrudili do Stegovniškega slapa in še malo naprej – smo z neustavljivo voljo gonili kolesa gor v’n, da smo slap zgrešili in si ga ogledali šele ob povratku.

Po gozdni cesti smo se vzpenjali kar nekaj časa, na razpotjih je seveda Boštjan suvereno izbiral prave ceste. Pri planini Vetrh smo zavili levo in se še naprej vzpenjali po lepo utrjeni makadamski cesti vse do planine Javornik.

Sledil je postanek, počitek in okrepčilo, zadovoljiti smo se morali z dobrotami iz nahrbtnika, a jih je bilo za vse dovolj.

Potem pa zopet na naša kolesa in spust dol v’n kot rečejo Tržičani. Prvi del spusta do Javorniškega prevala smo bili bolj previdni, ker je kolovoz sveže razrit in neutrjen. Od prevala naprej pa smo uživali v krasnem spustu po gozdni vlaki vse do Doma pod Storžičem. Obvezen postanek za kavo in čaj, mogoče tudi kakšno vejico poleg.

Nato pa še spust po makadamski cesti v Grahovše in naprej v Tržič. Zelo lepa tura, po samotnih gozdnih cestah v krasni druščini smo uživali v dobrem gorskem zraku, razgledih in na novih poteh.

Foto: Simon