2 Islands

Poškodba iz februarja se počasi sanira, vseeno pa do zadnjega nisem vedel ali bodo prvomajski prazniki aktivni ali bolj kavčarski. Na koncu smo se na brzino odločili, da nekam gremo in glede na vremensko napoved smo se odločili, da si končno ogledamo Cres še iz kolesarskega vidika.

Ker se je pred enim tednom končala 4Islands dirka je Nataša na brzino “zrihtala” traile in smo šli. V soboto zjutraj še na XC dirki v Završnici, zvečer že v kampu Slatina.

Nedelja je na Cresu postregla z vetrovnim in mrzlim jutrom, tako da smo šli najprej pogledat 4 etapo na Lošinj. Progo smo seveda priredili, tako da smo Grgoščak izpustili, ne pa Velike straže nad mestom. Klanec smo odpeljali suvereno.

Naprej smo šli direktno ob morju do Čikata, mimo kopice hotelov in lepih zalivov.

Od tam pa nazaj na Mali Lošinj na okrepčilo.

In nato je sledil še zadnji del etape in to v kontra stran – proti Velikemu Lošinju.

Zelo idilična pot, ves čas speljana tik ob morju je ponujala odlične razglede, edino zadnji del do cerkve Sv. Ivana je bil še posebno zagulen, samo punci sta ga suvereno zvozili – ta velika cel klanec, manjša pa nekaj tudi ob kolesu.

Sledil je še spust do morja, kjer nas je že pričakala spremljevalna ekipa.

Drugi dan je bila na sporedu 3 etapa, seveda zopet prirejena – Vidoviči – Lubenice, kar pomeni da smo prvih 270vm naredili z avtom, ostalo je pa še 150vm in 10 kilometrov.

Vendar se je pot izkazala za tehnično bolj zahtevno, kot sem pričakoval, predvsem prvih 4-5 kilomtrov je bilo zaradi res slabe poti, polne skal, veliko porivanja in nošenja.

Do Lubenic smo tako prišli s precejšnjo zamudo in zato tudi izpustili nadaljevanje do Pernata.

Povratek je potekal po vzporednem makedamu kakšnih 100m nižje pod grebenom, ki pa se ne zaključi v Vidovičih, temveč na glavni cesti, tako da smo turo zaključili po asfaltu ob morju.

Tehnično sicer precej zahtevna tura, vendar so odlične razmere in razgledi odtehtali trud. Vmes smo za popestritev dvakrat menjali zračnice, tako da so punce tudi v živo videle zakaj vedno nosim orodje s sabo.

Zadnji dan smo v pričakovanju gužve, tako na trajektu, kot na meji, izpustili pentljo okrog Osorja, tako da poleg Cresa ostane na tem delu še kar nekaj kolesarskih ciljev.

Obe turi odsvetujem v sezoni, ker takrat se tako na Lošinju, kot v Lubenicah tre ljudi.