Grossvenediger (3674m)

V soboto se nas je pet TSKO-jevcev odpravilo v Visoke Ture, cilj Grossvenediger.

Start dopoldan , parkirali smo nad kamnolomom za vasjo Hinterbichl. Pol poti smo se pocrkljali s taksijem, potem pa nadaljevali po novo zapadlem snegu mimo Johaneshutte proti koči Defregger Haus. Da je koča odprta smo preverili že v petek in tudi rezervirali spanje oziroma polpenzion. O hrani in mrazu v sobah ne bi izgubljal besed,nam je pa krasno jutro povrnilo dobro voljo.

Povzpeli smo se do ledenika , ki je dobro zalit , saj je prejšnje dni padlo okoli 70 cm snega . Po dobro narejeni gazi smo bili na vrhu že malo po 10 uri. Turno smučarjev je bilo res veliko, tako da je bil predvrh praktično poln, kjer večina odloži smuči in nadaljuje peš do samega vrha. Razgled z vrha je bil enkraten , za sliko po križem je bilo treba počakati, da si prišel na vrsto.

Prečka pod vrhom je lepo zalita, zato se je dalo odpeljati prav z vrha. Smuka po napol pršiču v zgornjem delu je bila dobra, pod ledenikom pa je bila že gniloba. Graben je še lepo prevozen , verjetno pa ne bo dolgo zdržal, ker je v spodnjem delu okoli Johaneshutte občutno manj snega kot višje pod ledenikom. Sledil je obvezen postanek na prijetni terasi koče, nato pa še spust kilometer ali dva proti dolini.