Poden (Bodental) – sedlo Svačica

Vremenska napoved je bila sicer »obupna«, a z Alešem sva bila sklepčna, da je tedensko nabirko plesnobe vseeno treba na nek način spraviti iz sebe. Odločitev za Poden je temeljila na predpostavki, da ni predaleč in da se bo mogoče vreme obrnilo kaj drugače od računskih modelov in fronta dopoldne še ne bo preveč udarila čez Karavanke. Sprva je res kazalo tako in imel sem kar slabo vest, da sem turo zamolčal kolegom. Kasneje je to minilo.

Plus pet pri Podnarju niti ni bilo zelo slab znak.  Na obzorju se je sprva še malo svetlikalo in optimistično sva zastavila pa sicer močno južnem snegu, od katerega je kar »lilo«. Nad gozdno mejo sva prečila številne in obsežne plazove preteklih dni, kar je dalo misliti, zato sva se gibala blizu njihovih robov. Kljub slabemu vremenu, nas je bilo na hribu vse skupaj ta dan za kašne dve desetine.

Ko se je strmina povečala, na okoli 1500 m, je južni sneg počasi prešel v tršo, ponekod malo poledenelo stanje.

Vse bolj se je mračilo in počasi naju je zajela megla. Udari vetra so bili vse močnejši. Aleš je bil brez srenačev, pa še »cokla« se mu je začela nabirati na koži, zato sem odredil zamenjavo tehnike napredovanja, zadnjih dvesto višincev sva odpešačila.

Kot v posmeh, je takrat mimo »pridrvelo« nekaj »dirkačev«, ki so očitno trenirali in se izgubili za robom v smeri proti Celovški koči.

Nama je bilo sedlo povsem zadosti. Z njega naju je hotelo kar odpihniti ali vsaj izruvati smuči z nahrbtnika.

Zgornji del spusta, kakšnih dvesto višinskim metrov, je bil zaradi slabe vidljivosti bolj trening v kengurujskem odskakovanju z levim in desnim zasukom. To je počasi postalo vse bolj zvezno in naslednjih nekaj sto metrov je bila smuka prav solidna, brez vdiranja in brez vetrnih zastrugov.

Pod okoli 1300 m pa je bil sneg že zelo južen in nepredelan, zato je bilo smučanje že bolj težavno. Svoje je dodal še dež, ki je bil čedalje močnejši. Po prehodu iz plazovin v gozd je sledilo še malo vijuganja med bukovino in leskovjem in nekaj spusta med smrekami ter po tekaški stezi do šanka pri Podnarju.